Invest in Unit Trust Using EPF (KWSP) Fund


The Employees Provident Fund (EPF) or KWSP is a national social security organization. Basically, it helps you to save money for retiring age or in other words, to help you retiring with enough money in the pocket. While you can’t withdraw/use your fund as often as you like, EPF lets you invest some portion of your fund in appointed investment vehicles such as Unit Trust.

Are You Eligible?

You are eligible if:
a) Your balance in Account 1 is not less than RM55,000
b) You are below 55 years old
c) You have not withdrawn from your Account 1 in the last three (3) months from the date of your last transaction.
d) The minimum eligible amount is RM1,000.00 and the maximum amount is 20% of the savings amount that exceed RM50,000.00 in Account 1.

Example:

Total Savings in Account 1

RM

135,000

Required Balance in Account 1

RM

55,000

Excess Amount

RM

80,000

Investable Amount (20% x RM80,000)

RM

16,000

If you are eligible, take this opportunity to have better yield with your EPF saving. See your nearest agent today.

  1. #1 by Idzris on June 30, 2007 - 9:47 pm

    informational post. thanks

  2. #2 by bolalak on July 23, 2007 - 12:03 am

    i got the info from http://www.ringgittune.com , its look interesting to get more profit in unit trust compare to stick in EPF which give small return

  3. #3 by kkchow23 on July 23, 2007 - 11:18 pm

    EPF is a safe investment for our retirement, but we can’t rely too much for better return since it’s not risky. When we invest the money in unit trust/mutual funds, the promise for higher return comes with risk. But it’s still tolerable since we have the option to choose whether aggressive, moderate or conservative.

    We can’t predict the outcome for future, but based on the track performance of bond fund (conservative) with Public Mutual can give return about 6% – 12%, which is actually better than the rate given by EPF. For equity/balanced (moderate/aggressive), the return about 20% – 40% or even higher when market uptrend.

    Therefore, we should try to diversify our investment and explore the many options that we have.

    If want to know more bout EPF investment, can try browse thru my blog (http://financial-freedom-unit-trust.blogspot.com) or contact me.

  4. #4 by Noreliza on February 3, 2008 - 8:41 pm

    Hi All,
    New EPF scheme has been announced. Feel free to visit my blog at http://noreliza.blogspot.com for the new scheme calculation. Now, even young EPF contributor can use this scheme for better return after retirement.

    Happy investing

    Regards,
    Noreliza

    • #5 by shamsinar on April 19, 2008 - 1:32 pm

      U DENGAN FUND HOUSE MANA?

    • #6 by sunny lu on October 8, 2008 - 9:53 pm

      hi cik noreliza, i interest dlm investment yg u sebut tu….. invest dgn EPF something like that but i takde idea camne nak start… boleh i dpt lebih info? my contact no. 016-3589976 . harap i boleh dpt lebih idea /info . terima kasih ^^

  5. #7 by shamsinar on April 19, 2008 - 1:19 pm

    Untuk makluman, KWSP adalah penjaga kepada simpanan wajib hasil titik
    peluh kita, setiap polisi yang dibuat akan memberi kesan kepada setiap
    warganegara Malaysia yang bekerja. Menurut Ketua Pegawai Eksekutif
    KWSP, Datuk Azlan Zainol, “WANG PARA PENCARUM ADALAH DILINDUNGI”.
    Keutamaan KWSP adalah untuk PENGEKALAN MODAL. ( Sumber : – The Edge
    Malaysia, 4hb April 2005 )

    Sekiranya objektif pelaburan peribadi anda adalah Pengekalan Modal,
    maka KWSP adalah tempat terbaik untuk menyimpan TETAPI sekiranya
    objektif anda adalah untuk PERTUMBUHAN MODAL JANGKA PANJANG, anda
    patut mempertimbangkan secara serius mengenai pilihan yang diberikan
    oleh KWSP iaitu membenarkan anda melabur dalam UNIT AMANAH.

    ****KITA SEMUA SEPATUTNYA MENGAMBIL BERAT MENGENAI MASA HADAPAN KERANA
    KITA KELAK TERPAKSA MENGHABISKAN KEHIDUPAN KITA DI WAKTU ITU” –
    Charles F, Kettering

    Seperti apa jua bentuk pelaburan lain, terdapat 3 syarat asas untuk
    melabur dengan BERJAYA:-

    1. PEMPELBAGAIAN – DIVERSIFICATION
    2. PEMILIHAN DANA YANG WAJAR – PROPER SELECTIONS OF FUNDS.
    3. PENGAWASAN YANG BERTERUSAN OLEH PERUNDING – CONSTANT MONITORING.

    Untuk makluman semua, pada tahun 2007, KWSP telah memberikan dividen
    sebanyak 5.8% dan amat jauh sekali jika dibandingkan dengan Unit
    Amanah. ( 10%-15%). BUATLAH PILIHAN YANG TEPAT UNTUK MASA HADAPAN
    ANDA.

    Untuk maklumat lanjut, sila hubungi saya di 012-3716747 ataupun di
    email: nshamsinar@gmail.com

    • #8 by Irwan on April 19, 2008 - 2:41 pm

      it would be great if we all could restrict the use of capital words.

      IT IS RUDE <<--- see how rude it seems. thanks šŸ˜›

      • #9 by sunny lu on October 8, 2008 - 9:59 pm

        hi en. irwan, i nak dptkan lebih detail tentang investment ini. kalau boleh dan tak menyusahkan, boleh u call i so i nak tahu lebih mengenai program invetment ini?
        my contact 016-3589976 .terima kasih byk byk… ^^ ataupun mana mana consultant dlm bidang ini? tq tq tq

  6. #10 by shamsinar on April 19, 2008 - 2:48 pm

    FOR ME IT’S SIMPLE. DID YOU EVER HEAR THIS….

    “WHAT YOU THINK IS WHAT YOU GET” .

    If you insisted….Ok, I will stop using Capital Words.

    • #11 by Irwan on April 19, 2008 - 2:50 pm

      I greatly appreciate your contributions and understanding.

      • #12 by shamsinar on April 30, 2008 - 7:16 pm

        iRWAN….

        can i have your email add.

  7. #13 by Clairiz on May 21, 2008 - 6:36 pm

    EPF withdrawal for unit trust investment is just a minor portion. A minor portion that could only grow 5% yearly is even minor. For more information on EPF investment, you can contact me at:
    clairiz.pmutual@gmail.com

    ::GROW YOUR WEALTH::

  8. #14 by ismail on December 11, 2008 - 9:45 am

    Memang tidak dinafikan, ada banyak Unit Trust yang boleh kita percayaai dan lebih menguntungkan berbanding dengan sinpanan di EPF.
    Lawat ke http://malaysiakumaju.blogspot.com yang akan saya update dari masa ke masa.

  9. #15 by norisa on December 11, 2008 - 3:03 pm

    Dear All, pls assist me…
    This coming February I decided to change to pension fund instead of epf fund. So that I will get extra cash about RM600+ per month. I have registerd myself with Great Eastern for insurance coverage + unit trust (saving plan)called the Centennial Addvantage Insurance plan . So it cost me about RM300 pm. Then I have RM300 to save in unit trust. Another good thing I could withdraw all my contribution from EPF. Since I did withdrawal 4 times before for; 1st and 2nd house, and unit trust scheme, so I could only get around RM18,000.

    I wonder which plan is better, either make RM18K as my own emergency savings or pay my personal loan that have outstanding balance around RM23K (so that I could settle it within 2 years instead of 7 years. For info my installment is 441.32 with 12% interest rate.

  10. #16 by puteri on May 19, 2009 - 8:30 pm

    saudaraku irwan, betul ke kalau kita masuk duit dlm unit trust, kalau nilai pelaburan kita menyusut ke paras bawah paras minimum, kita kena tambah pelaburan kalau tidak, kesemua duit akan hangus. betul ke?

  11. #17 by puteri on May 19, 2009 - 8:32 pm

    kalau betul duit itu hangus, kita kena jaga-jaga, asb would be better

  12. #18 by firdausprudential on August 8, 2009 - 1:23 pm

    firdausprudential@yahoo.com

    Jadual Simpanan Asas Dalam Akaun 1 Mengikut umur

    18 – RM1,000
    19 – RM2,000
    20 – RM3,000
    21 – RM4,000
    22 – RM5,000
    23 – RM7,000
    24 – RM8,000
    25 – RM9,000
    26 – RM11,000
    27 – RM12,000
    28 – RM14,000
    29 – RM16,000
    30 – RM18,000
    31 – RM20,000
    32 – RM22,000
    33 – RM24,000
    34 – RM26,000
    35 – RM29,000
    36 – RM32,000
    37 – RM34,000
    38 – RM37,000
    39 – RM41,000
    40 – RM44,000
    41 – RM48,000
    42 – RM51,000
    43 – RM55,000
    44 – RM59,000
    45 – RM64,000
    46 – RM68,000
    47 – RM73,000
    48 – RM78,000
    49 – RM84,000
    50 – RM90,000
    51 – RM96,000
    52 – RM102,000
    53 – RM109,000
    54 – RM116,000
    55 – RM120,000

    Syarat pengeluaran

    1. Hanya 20% daripada (Akaun 1 – Simpanan Asas) boleh dikeluarkan. Tidak lebih RM20%
    2. Minimum RM1000
    3. Hanya 3 bulan sekali

    Contoh Pengiraan Kelayakan

    Jika umur 22

    Jumlah Akaun 1 anda ada RM4000, rujuk kepada jadual di atas, paling kurang anda perlu simpan RM5000 di dalam Akaun 1.
    Oleh itu anda tidak layak untuk mengeluarkan KWSP/EPF untuk tujuan pelaburan

    Jika umur 22

    Jumlah Akaun 1 anda ada RM8000, rujuk kepada jadual di atas, paling kurang anda perlu simpan RM5000 di dalam Akaun 1.

    RM8000 – RM5000 = RM3000
    20% x RM3000 = RM600

    Minimum pengeluaran adalah RM1000. Oleh itu anda tidak layak untuk mengeluarkan KWSP/EPF untuk tujuan pelaburan

    Jika umur 25

    Jumlah Akaun 1 anda ada RM20,000, rujuk kepada jadual di atas, paling kurang anda perlu simpan RM9000 di dalam Akaun 1.

    RM20000 – RM9000 = RM11,000
    20% x RM11,000 = RM2200

    Oleh itu anda layak untuk mengeluarkan KWSP/EPF untuk tujuan pelaburan dengan minimum RM1000 atau maximum RM2200.

    Mengapa keluarkan EPF/KWSP dan laburkan ke unit trust?

    Jawapan yang mudah. Interest yang lebih tinggi.

    KWSP memberi hanya 5% interest setahun.

    Unit Trust paling kurang 20% setahun.

    Simple matematik

    A = P(1 + r)^n

    Masuk RM2000 untuk 20 tahun

    A = RM2000(1 + 20%)^20 = RM76,675.19

    Ini adalah jumlah wang anda hanya memasukkan RM2000 sekali sehaja.
    Jika anda masukkan RM2000 sekali 3 bulan atau hanya setahun sekali. Bayangkan jumlah wang anda.

    Kepada ibu bapa yang menyimpan untuk anak anda. Lebih baik disimpan di unit trust.

    Sejak lahir ibu bapa hanya simpan RM50 sebulan untuk anak anda.

    Setahun = RM50 x 12 = RM600. Simpan sampai anak 18tahun.

    Akaun Simpanan Biasa (Interest 0.25% setahun)
    Pada umur 18 tahun anda mengumpul = RM11,660.17

    Unit Trust (Interest 20% setahun)
    Pada umur 18 tahun anda mengumpul = RM92,844.00
    Duit ini sudah cukup untuk anak anda melanjutkan pelajaran di universiti.

    Mana lebih untung?

    Jika anda ingin mendapatkan nasihat Unit Trust/Insurans.

    Boleh email kepada saya di firdausprudential@yahoo.com . Emailkan no phone anda. Dan saya akan call anda.

  13. #19 by NAZRI on September 6, 2009 - 9:00 pm

    Dear Puteri,

    Kalau nilai pelaburan kita menyusut, bermakna harga pasaran fund menurun. Duit kita x kan hangus. Ini la masa untuk kita menambah pelaburan, kerana ketika itu kita membeli pada harga yang rendah.
    Bila nilai kembali meningkat, ini la ketika nya kita mendapat keuntungan (capital gain).
    Kita hanya akan rugi bila kita menjual pada harga yg lebih rendah dari harga yang kita beli.

    Boleh hubungi saya untuk maklumat lebih lanjut
    012-9518300 / 013-9050038
    nazri_tsb@yahoo.com

  14. #20 by sue on November 18, 2009 - 8:38 pm

    saudara, saya ingin bertanya beberapa soalan. (1) suami saya membuat pengeluaran epf bermula jan 2008 utk cimb islamic balanced fund.berapa lama pengeluaran ini akan berterusan? (2) adakah keuntungan yang dihasilkan boleh dikeluarkan sekali-sekala utk perbelanjaan harian? kerana saya mempunyai masalah sekarang.

  15. #21 by kul on December 17, 2009 - 10:57 am

    Hubungi saya jika inginkan pelaburan anda selamat dan
    berganda tanpa was-was…..maaklresources@gmail.com

    Anda pasti terkilan akan perkhidmatan yang saya tawarkan…

  16. #22 by zielostof on February 3, 2010 - 5:59 pm

    kepada pelabur yang berada di sekitar kemaman dan kuantan,sila hubungi saya untuk keterangan lanjut pasal dana-dana menarik dalam public mutual.

  17. #23 by zielostof on February 3, 2010 - 6:01 pm

    setakat ni belum ada lagi pelabur yang melabur di bawah saya ..mengalami kerugian..call 013-9466766

  18. #24 by Norhidah on June 18, 2010 - 5:26 pm

    Pembaca yang dihormati,

    Pelaburan yang berjaya hendaklah mempunyai objektif dan strategi.. Sebab itulah kenapa ada pelabur yang masih mampu mendapat keuntungan dalam ketidaktentuan pasaran.. Sekarang adalah masa terbaik untuk memulakan dan menambah pelaburan anda. Tanpa mengambil risiko, anda tidak mungkin meraih sesuatu..

    Jangan lupa, anda perlu memilih pihak pengurus dana yang telah mempunyai track record yang terbaik untuk pelaburan anda. Dan, konsultansi saya adalah percuma agar dapat membantu anda mencapai matlamat kewangan di masa depan.

    Jika anda berada sekitar Petaling Jaya, Shah Alam, Sg Buloh atau dimana-mana sahaja sekitar Lembah Klang, sila hubungi saya..

    Norhidah
    Public Mutual Consultant
    Damansara Perdana Branch
    email: nj4738@yahoo.com
    contact: 019-6912345

  19. #25 by Mogie mangimpeh on August 16, 2010 - 5:05 am

    I want to know the age list, for instance from 1 year to 50 years old how much have to kept ine the account 1

  20. #26 by Francisco Corin on November 9, 2010 - 2:22 am

    Iā€™d come to cut a deal with you on this. Which is not something I usually do! I enjoy reading a post that will make people think. Also, thanks for allowing me to comment!

  21. #27 by Eugena Bergreen on November 13, 2010 - 10:21 am

    This thought inspires me, The show must go on.

  22. #28 by Stacy Freels on November 23, 2010 - 8:05 am

    I wanted to say thanks to you for this great read!! I have you bookmarked to check out fresh stuff you publish.

Comments are closed.