ASB Calculator V3


Thanks to M. Ridzuan’s time and neater Excel skill, he came out with some modifications to my current ASB calculator V2 and improved it here and there. Here are the new features of ASB Calculator V3:

  1. Monthly and yearly contributions are editable for every year.
  2. Users can now scroll the table without losing the headers’ sight.
  3. Mini Loan calculator to show how much you lose to the bank.
  4. Starting date and year of investment is now specifiable.

I have run through the formulas used in the Excel and everything seems okay. Download it and take a look.

Download: ASB Calculator V3.3
Contributor: m.ridzuan[at]gmail.com

Update: Usage tips can be found here http://www.irwan.biz/asb-calculator-usage-tips/


  1. #1 by wan on July 4, 2007 - 1:38 pm

    irwan, check ur email. some error on the calculator :)

  2. #2 by Irwan on July 4, 2007 - 1:46 pm

    updated with ur latest one.

  3. #3 by Irwan on July 4, 2007 - 1:46 pm

    thanks ^^

  4. #4 by wan on July 4, 2007 - 2:02 pm

    u know whaT, i learned a lot of new excel functions because of this. :)

  5. #5 by Irwan on July 4, 2007 - 2:07 pm

    lol me too when i did the first calculator

  6. #6 by mike on September 29, 2007 - 2:19 am

    nice one. Best best…

  7. #7 by sufi on November 14, 2007 - 9:49 am

    hello irwan
    i’m new with this asb thing
    so i dont understand a thing
    i plan to take a loan around rm500 per month for 20 years,
    but in the pamphlet i got from maybank, shows that i’ll get rm70,000 after 20 years.i’m confused.by calculations,rm500 x 12months x 20 years should be rm 120,000
    is there any website or any source that i can read to get full understanding how this asb actually works? thank u so much

  8. #8 by wan on December 20, 2007 - 9:54 pm

    hi sufi.
    If u use the asb calc, for investment of RM500/month for 20 years, at div & bonus rate of 7% and 1% respectively, … and say u start investing on jan 2008, by jan 2027 u’ll have RM244,003.71.

  9. #9 by majid on April 6, 2008 - 9:30 am

    salam en sufi…saya dah lamer melabur dlm asb..sy telh meminjam loan as sebanyak 20k n bayar rm210 sebulan selama 12 tahun..soalan sy ialah,which one better?invest in unit trust or in asb for long term plan

    • #10 by mike on June 20, 2008 - 9:40 am

      hi,

      before i start, the full picture is this: asb & UT are the same thing. they are like ermmm both are like cars, one is toyota and one is alfa romeo. hope you can relate. both have their pro and cons, be it the car or the unit trust.

      which one is better asb or UT for long term investment/plan? it depends actually. if economy is good, UT is better as return can easily top 30% (compare to your asb 9% – pfttt!) but when economy bad, asb is better because guaranteed capital. during bad times, your ut can devalue a lot ( i mean A LOT!)

      no hard & fast rule when to enter market to buy which trusts. since you’re talking about long term investment, the stupid-proof method is to invest both at 50-50. asb & ut.

  10. #11 by Amad on May 7, 2008 - 2:22 am

    Salam…Berapa dividen dan bonus bagi tahun 2006 dan 2007?

  11. #12 by Joe on June 20, 2008 - 1:11 am

    Thabnks to Bot Irwan and M.Rizwan for your effort….

    Hop God Will Bless You…

  12. #13 by dreamweaver404 on November 15, 2008 - 10:00 am

    Irwan…I’ve using your ASB calculator from ver1 till now…which I really appreciate.

    Recently, I found a website (www.bebas-hutang.com) has uses similar ASB calculator format as yours. I am not sure if you’re aware of it.

    http://www.bebas-hutang.com/

  13. #14 by alya on January 12, 2009 - 11:52 am

    i just love using the asb calculator. i’ve been using it since early last year…the difference between the calculated dividend n bonus is +/- RM 1 (for 2008). Having the calculator is like a motivator to invest more…coz u know what u are getting at the end of the year. Thanks Mr. Irwan n Mr. Ridzuan for cracking ur heads in creating this!

  14. #15 by Gabriel on January 27, 2009 - 11:12 am

    Your calculator is wrong.
    The declared dividend is an annual dividend. Your amount in the bank is not compounded on a monthly basis as your calculator indicate (I sure wish it is!). Its updated on a yearly basis after the dividend is declared. One can go to the bank and check their monthly balance and they will see that minus their payments, it has not increased. Only after Dec, you will see a sudden jump in your account book which is related to the dividend and bonus.

    • #16 by Irwan on January 27, 2009 - 11:22 am

      Hi gabriel,

      the increase in each month is due to monthly investment, not from the dividend. If you put zero in monthly adjustment(it’s on the leftmost side), the money will not increase until the year end.

      thanks

  15. #17 by Nizami on February 13, 2009 - 2:43 pm

    I,ve tried your calculation basis, but it is not the same with my bonus for 2008. How to calculate when we withdraw an amount of money in any of the month?
    Plus, max amount of fund allowed is 200k, thus it will affect your excel schedule.

  16. #18 by fairuz on February 14, 2009 - 3:44 am

    nak tanya pasal limit pelaburan 200k.. apa makna nya.. kalau kita ada 250k dlm tu termasuk dengan dividen yg ada, dividen tahunan kita dikira based on 200k je ke..

    • #19 by Nizami on February 19, 2009 - 5:29 pm

      The limit is 200k, so if you have >200k, then the calculated balance for interest and bonus will be based on 200k only.
      So, it is advisable for you to withdraw the excess and invest it in another fund, ASW or ASD.

  17. #20 by Nizami on February 21, 2009 - 12:59 am

    Irwan, I’m suggesting you put these commands in your calculator:

    For beginning amount;
    =IF(U10200000,U10-(U10-200000),IF(U10=200000,U10+0)))
    For jan;
    =IF(F11200000,F11-(F11-200000),IF(F11=200000,F11+0)))
    For feb to dec;
    =IF(G11200000,G11-(G11-200000),IF(G11=200000,G11+0)))

  18. #21 by Nizami on February 21, 2009 - 1:06 am

    For beginning amount;
    =IF(U10200000,U10-(U10-
    200000),IF(U10=200000,U10+0)))
    For jan;
    =IF(F11200000,F11-(F11-
    200000),IF(F11=200000,F11+0)))
    For feb to dec;
    =IF(G11200000,G11-(G11-
    200000),IF(G11=200000,G11+0)))

  19. #22 by Nizami on February 21, 2009 - 1:09 am

    Sorry..the formula is not complete when I paste it. How can this happen?
    I try it one more time;
    For beginning amount; =IF(U10200000,U10-(U10-200000),IF(U10=200000,U10+0)))

  20. #23 by Nizami on February 21, 2009 - 1:10 am

    the ‘$’ sign is missing

  21. #24 by malik on March 31, 2009 - 2:12 pm

    askum, sy nk mintak tolong en. Irwan tlg buatkan koperasi tentera pyer colculator bleh?cth: dividend dikira dr jun 08 hingga jun 09 dan dibayar pd 2010.tq

  22. #25 by lukman on May 15, 2009 - 6:32 pm

    So this proves that for most cases, instead of taking the loan, you use the exact amount of monthly installment the loan would have cost and auto-deduct into ASB monthly, you actually make more.

  23. #26 by Ikmal on May 21, 2009 - 6:03 pm

    Salam.
    Are you sure about this? Then why do banks give out loans of more than 200K?

    regards.

  24. #27 by lukman on May 22, 2009 - 11:18 am

    The give loans to make some profit. Isn’t that what banks do? Also to them it’s a very low risk loan, coz the collateral is your ASB sijil itself. Just try the calculator and compare, if you take x amoung of loan, put that loan money into ASB. The use 2nd senario, the exact amount you pay monthly to the bank, instead just use that amount to top up your ASB monthly and the see. Caveat – i guess is suddenly ASB gives like huge BONUS then maybe loan works. ps- bonus so far have always been based on your savings of 10year average, not 1 year average.

  25. #28 by hanif on August 20, 2009 - 5:04 am

    salam… nak tanye mcmne kite nak kire pulangan yg kite akan dapat bile kite saving dlm ASB.

    sebagai contoh sy start saving rm1000 pd jan 2007.
    so after 1 year.
    katekan asb pulangan 7%.
    so berape pulangan yg sy akan dpt?
    ape maksud agihan pendapatan tahunan yg dlm asb 2?
    sy x phm…

  26. #29 by lukman on September 29, 2009 - 6:35 pm

    I think I have made a mistake in my calculations. Irwan, can you help delete comments made by me (lukman).

  27. #30 by julia on September 29, 2009 - 10:22 pm

    Is this reply accurate?

    Nizami reply on February 19th, 2009:

    The limit is 200k, so if you have >200k, then the calculated balance for interest and bonus will be based on 200k only.
    So, it is advisable for you to withdraw the excess and invest it in another fund, ASW or ASD.

  28. #31 by jerome on October 11, 2009 - 5:41 am

    hi my name is jerome and i do work in karachi stock market (KSE)stock market i read you comment and i like it but please help me how i can calculate stock market dividend,bonus and tax if i have 1000 share and company give the bonus is 20 percent and dividend 32.5 percent after X scrip it will open the question is that what is the price after x. i am waiting your answer you will reply my this e-mail address (master_12@live.com).i shall be very thankful to you.

    from
    jerome

  29. #32 by tom on December 16, 2009 - 10:32 am

    salam

    saya invest dalam asb monthly tanpa loan tapi tak konsisten

    jadi macam mana nak guna calculator v3 nie?

    saya masukkan min value dalam setiap bulan, tapi tak betul lah.

  30. #33 by Zul Rizal on December 28, 2009 - 2:50 pm

    Salam to all,

    Kepada semua, saya dah invest ASB ni dah masuk tahun ke 4. And umur saya sekarang 26 tahun. So saye nak share sikit sebanyak pengalaman pasal ASB.

    For me, I start with RM100k when I was 22(2005). Actually masa tu dapat bonus dari company, so I commit pay 1 year installment sedepuk so I tak payah nak fikir pasal ni tiap tiap bulan.

    And the next year (2006), I loan lagi 100k. So my dividen earning every year now is RM17,100 (7+1.5% for 200k). My loan repayment now has increased to RM12,552 (RM1,024/monthly) per year. So after pay the loan sedepuk for 1 year (RM17,100-RM12,552) i was left with RM4,548.

    This RM4,548 if you converted to 12month, un can spend RM379 per month. For me, I use this money to pay my car installent which is RM380 monthly.

    So basicly, in 25 years (age 47) I have RM200k saving with RM17,100 profit of amount generated each year.

    Until that time come, I have no liabity on my car. Its like having a car for free!

    So kesimpulanya, korang tak payah susah susah kira untung rugi ASB ni sebenarnya. Bank making how much money pun, you tak lose anything pun. Because you start with RM0. Just invest untuk tahun pertama. Then yang selebihnya biar dividen tu yang cover. Masuk tahun kedua, korang boleh simpan dengan duit sendiri. masuk bulan bulan 200 ke, 300 ke. Ikut selera. Kalau miss pun tak apa. Bulan depan boleh sambung. So dengan cara ni, korang secure 100k or 200k untuk masa tua korang (specially kepada yang kerja swasta and tak ada pencen) and duit bulan-bulan yang korang saving sendiri tu boleh generate quicker income or use in emergency time. This is good because the 200k you borrow cannot be withdraw. Sebab bank simpan sijil asb yang original until fully paid.

    So the loan is to secure your retirement, and then monthly saving for your youth lifetime. Hope this help.

    p/s: By the way, you can loan up to RM400K now. I know this because I have reach that number. ^_^

  31. #34 by i-shah on December 30, 2009 - 4:28 pm

    sori…still tak paham tgk calculator tu…

  32. #35 by siti on January 8, 2010 - 4:27 pm

    cm ne nk guna kan calculate ASB ni, x fhm la

  33. #36 by siti on January 8, 2010 - 4:28 pm

    tolong jelas kan betul2… nak tau calculate nya

  34. #37 by ISHAH on February 25, 2010 - 12:32 pm

    SAYA NAK TANY … I BARU BT LOAN ASB… BLN 2 TAHUN 2010
    SEBANYAK.100K SO SYA NAK TANYA MONTHLY SAYA KENA PAID 614.00 SATU BULAN..SO 12X614 = RM 7368.SAYA DAH TOPUP AWAL.. SEBANYAK…I TAHUN BYARA COZ ADER LEBIHAN DUIT..SO SYA NAK TANYA PADA YNG ARIF BERAPA SAYA DAPAT SEKIRA NYA PADA TAHUN 2010 HUJUNG…SELEPAS DITOLAK BAYARAN PADA TAHUN KEDUA PULA.. SEBANYAK RM 7368.00 ADER KAH SAYA AKAN DAPAT UNTG LEBIHAN TOLAK ITU..
    KEBINGGUNGAN….PLZ……

  35. #38 by fatah on February 26, 2010 - 10:36 pm

    Salam,
    saya rasa calculator tu x brp tepat laa..sbb dividen kira berdasarkan baki setiap bulan(kdg2 setiap hari)
    maksudnya seperti berikut:
    kes 1:
    kita simpan Rm1000 pada 1.1.2010 dlm ASB
    kalau kita biar je selama setahun kita akan dpt dividen dan bonus pada 31.12.2010 = (7% + 2% = 9%) = RM90
    nota: 7% dan 2% tu boleh berubah setiap tahun berdasarkan prestasi kewangan PNB.

    kes 2:
    tp kalau kita masukkan duit dlm asb pada 20.2.2010 sbyk RM1000 jugak dan biarkan selama setahun mcm kes 1, kita akan dpt pada 31.12.2010:
    ([7%+2%] x (365hari – [31hari bln Januari+19hari bln Feb])/365
    = RM77.67 shj
    Ini kerana kita hanya mempunyai RM1000 selama 315 hari sahaja pada tahun kewangan 2010(setahun ada 365 hari,bln Januari ada 31 hari dan 19 hari lewat utk bulan Februari);dan bukannya 365 hari seperti dalam kes 1.Jadi dividen dan bonus hanya dikira untuk 315 hari sahaja untuk kes 2.

    Pada pandangan sy melabur di ASB menggunakan pinjaman ada baik dan buruknya. Baiknya ialah kita boleh mempunyai simpanan setelah kita habis membayar pinjaman tersebut-bagus utk orang yang tidak pandai menabung.
    buruknya: pinjaman ASB ada bunganya. Sekiranya kadar bunga semasa naik dan melebihi tahap dividen ASB maka kita tidak akan mempunyai untung pada tahun kewangan tersebut atau lebih parah mungkin perlu bayar lebih daripada perolehan dividen ASB.
    selain itu,kita tidak akan mempunyai sijil sehingga kita selesaikn hutang. Jd di kala kecemasan kita tidak mempunyai sandaran kewangan dari akaun ASB kita.
    Akan tetapi pinjaman ASB dari bank mempunyai insurans; sekiranya kita meninggal dunia,waris tidak perlu melangsaikan baki pinjaman dan jumlah yang dipinjam akan dimasukkan terus ke akaun ASB peminjam. Maksudnya sekiranya si A meminjam RM100k dari bank utk ASB dan membayar byrn bulanan baru sekali dan pada bulan kedua si A meninggal dunia maka duit RM100k akan dikreditkan ke akaun ASB si A dan waris tidak perlu membayar lagi ansuran bulanan pinjaman tersebut.

    Sekiranya anda para pelabur yang saya hormati ingin memulakan pelaburan di dalam ASB dengan cara hutang saya nasihatkan agar membaca dengan teliti perjanjian yang bakal dibuat dengan pihak bank. Setiap bank mempunyai perjanjian yang berbeza. Jangan malu bertanya segala soalan yang memusykilkan dan buat senarai soalan di rumah sebelum ke bank agar anda tidak terlupa.

    Setiap pelabur mengidamkan pulangan yang setimpal dengan jumlah pelaburan yang dibuat. Nasihat saya: melabur setakat yang mampu. Rancang kewangan anda dengan bijak. Cuba latihkan diri anda dengan pelbagai kes yang mungkin terjadi pada masa hadapan dan cuba selesaikan dengan segala upaya yang anda mampu. Gunakan kertas dan pen untuk menunjukkan penyelesaian yang anda telah buat dan rancang dengan suami/isteri anda. Penyelesaian di dalam kepala shj kdg2 tidak tepat dan sukar difahami oleh pasangan anda. Rancang dengan bijak!
    “Gagal merancang = merancang utk gagal”

    Saya doakan agar semua berjaya di dalam pelaburan masing2.

  36. #39 by ayu on June 8, 2010 - 10:56 pm

    Jangan risau!! Kami sebegai perunding kewangan diiktiraf melalui Bank Islam dapat selesai segala masalah kewangan anda !

    1) Pinjaman khas untuk kakitangan kerajaan dan swasta

    Kadar faedah tahunan TERENDAH dari 1,99% (untuk kakitangan kerajaan)

    dan dari 5% (untuk kakitangan swasta)

    Loan lulus dalam masa singkat 1 ~ 2 minggu

    Senarai hitam pun dibenarkan untuk buat pinjaman

    Penjamin tidak diperlukan

    Sah dari undang dan Bukan Ah Long

    2) Jumlah pinjaman hingga RM 150,000

    3) Dokumen ringkas berikut untuk proses pinjaman

    4) email ke info@ayubarra.com (nama, umur, gaji pokok, jumlah pinjaman) atau sms 012-2861768

  37. #40 by Kariman on July 7, 2010 - 12:07 am

    Thanx for the calculator-old and updated version…Hope we all can benefit from it. The most important thing is that we need to invest using our brain rather than our heart – the calculator is the brain…again thanx

  38. #41 by chempaka on September 16, 2010 - 10:54 am

    Nice tools… thanks for sharing it…

  39. #42 by Detox Foot on November 2, 2010 - 6:39 am

    tq

  40. #43 by Neva Podesta on November 9, 2010 - 2:33 am

    This domain appears to get a large ammount of visitors. How do you promote it? It offers a nice individual twist on things. I guess having something authentic or substantial to post about is the most important thing.

  41. #44 by Long Lugo on November 13, 2010 - 9:48 pm

    I hadn’t wondered that I would find a lot more to say with regard to.

  42. #45 by mr.anutta on January 5, 2011 - 2:28 am

    very useful tool.thanks irfan!

  43. #46 by Elisharoselyn on March 8, 2011 - 7:42 am

    Thank you for this calculator. very good. Thanks a lot

  44. #47 by Mohd Asraf on March 22, 2011 - 12:51 pm

    i have my calc 2.. would u like 2 review?

  45. #48 by Muhammad Khairul on April 3, 2011 - 9:29 pm

    thanks for this useful little xls

  46. #49 by Mdzk on April 12, 2011 - 4:02 pm

    good info….thanks for provide/created the calc for us to count the ASB dividen ourself…

  47. #50 by JST Books on May 5, 2011 - 1:21 pm

    Our easy to use credit calculator can give you an idea of how much you might be able to borrow and your monthly repayments…. car loans

Comments are closed.