ASB Loan Plus OD Method – The Beginning


Maybe a lot of investors especially Malays are interested in the method of using ASB loan and Overdraft Facility. Recently I have been able to have a long chat with Bro Lat who get to know this method through his Sifu Awang. With his permission, I’m going to explain mainly about the concept of this much hyped method in the next posts. Right now, I would recommend those who are interested in this method to give a read-through for the document below. The document describes about this method and step-by-step guide in Bahasa Malaysia.

Pengurusan Kewangan Yg Betul.doc

Any questions are welcome.

clarification : The term loan here is not pointed to specific loan for ASB because loan for ASB can’t be used for OD application. Use of personal loan or own money is some of the options.   

  1. #1 by Raf on July 13, 2007 - 5:51 pm

    the doc seems to be taken from forum thread, may i know what forum is that? thanks

  2. #2 by Irwan on July 13, 2007 - 6:34 pm

    it’s nogold.com but i got directly from Mr Lat

  3. #3 by Raf on July 13, 2007 - 8:22 pm

    oh, thanks

  4. #5 by wan on July 14, 2007 - 7:02 pm

    RHB does provide OD with their ASB loan right? or wrong…
    http://www.rhbbank.com.my/loans/asb_loan.shtm

  5. #6 by Irwan on July 14, 2007 - 7:40 pm

    it seems it does provide it. better ask the agent first before making any move.

    • #7 by usin on March 11, 2009 - 1:13 pm

      Hi irwan,

      macamana dgn od masa gawat ni?
      ada effect tak?
      kalau i ada cash rm15k pastu buat sijil asb,
      buat OD ,dlm masa yg sama i nak guna duit tu….
      boleh bgg idea tak nak uruskannya?

      thanks

      • #8 by Irwan on March 11, 2009 - 7:01 pm

        I would say stay away from OD. Since ASB rate is most likely to be lowered, there is no apparent advantage of using OD in uncertain economy. You will only increase your risk without gaining any worthy returns.

        • #9 by usin on March 12, 2009 - 12:42 pm

          thanks for the answer..

          So u ada cara tak mcmana nak buat …
          i nak guna duit tu tp dlm masa sama i nak saving….

          thanks

  6. #10 by Irwan on July 16, 2007 - 1:23 pm

  7. #11 by syarina on July 17, 2007 - 10:59 pm

    hey, the OD facility sounds interesting but i seriouslyyyyy dont understand. anyone can help and explain?

  8. #12 by wan on July 20, 2007 - 4:58 pm

    I thinks it’s work best with those that have huge cc balance.

  9. #13 by ahmad on July 2, 2008 - 3:59 pm

    Hi irwan,

    saya dah baca dan agak menarik. tapi ada satu missing, bila kita kena bayar hutang yg kita ambil untuk beli asb tu?

  10. #14 by treec00l on July 30, 2008 - 11:59 am

    irwan,

    saye pon rase strategy OD-ASB tu missing part utk baya hutang (hutang yg dibuat utk adekan initial money utk apply OD tuh).

    • #15 by Master Zen on October 9, 2008 - 2:10 am

      Hutanng tu assume dah termasuk dlm monthly expenses kita – means bayar drpd gaji bulanan. Harap dapat membantu!

      • #16 by enew on November 3, 2008 - 8:22 am

        hi irwan..

        nk tnye ckit..klo yg od tu..plg lme kte nk mik bp thun…yg plg ok r..lg lame lg bgus ke or jap je?

  11. #17 by amat on November 3, 2008 - 11:26 pm

    hi irwan,

    saya pn rasa mcm ada missing kat cc yang guna this month n bayar next month….coz kat c2 ad charge jugak 2….nak detail lagi mcm leh?

  12. #18 by Azmibtp on April 21, 2009 - 4:58 pm

    Wa bro…lu dah kasi wa satu semangat bagaimana nak settelkan beban hutang. Thanks bro…Moga Allah terus menambah ilham kat lu macamana nak menyelamatkan kekawan…yang dah hampir lemas dan muflis. Ilmu yang baik tu mestilah dikongsi bersama. Cuba kita fikir Nabi Muhammad S.A.W tu kerja dia gembala Kambing aje. tapi macamana dia boleh berilmu???? Fikir-fikirkanlah wahai rakan2…

    • #19 by Irwan on April 22, 2009 - 12:19 am

      Thanks! I appreciate your kind words.

      Salam

  13. #20 by pengurusankewangan on May 22, 2009 - 4:51 pm

    Terima kasih bro…

  14. #21 by sima on June 10, 2009 - 2:10 pm

    Sy nk tau Part 4 And 5 :Advance Stage….penggunaan CC 1 hari selepas due date..mane nak cari artikel ni..tak jumpe la..

  15. #22 by bob on June 29, 2009 - 12:47 pm

    akum..

    aku dah start buat benda nie tanpa pergi kelas mcm kelas en aziz ibrahim tu.aku pakai hentam jer..
    masalahnya aku nak tanyer ckitlah kat ko nie…
    aku punya od makin lama makin ckit..
    so aper aku nak buat.
    yang aku tau kita kena cagar balik duit kita kat asb kat rhb
    so plz cerita ckit aper aku nak buat…

  16. #23 by arllyy on September 7, 2009 - 2:15 pm

    I dah chek dengan ct bank, takde pon kad frre charge for cash advance macam yg dikatakan. Salah info kot..

  17. #24 by TPM on November 22, 2009 - 2:03 pm

    saya nak tanya boleh tak saya gunakan OD ni untuk tambahkan untung ASB

    katakan BLR sekarang 5.55% saya ada ASB saving RM30K

    then saya buat OD 95% darinya jadi dapat RM28,500 charge OD setahun hanya 5.55% habis nak naik pun 6.75& ASB dividen at least 7% jadi saya amik RM28,500 ni masukkan semula dalam asb

    the end year let say ASB dividen istihar 7% saya akan dapat (RM30K x7%)RM2100 dividen -OD asb (5.55% 28,500)RM1581.75= RM518 profit

    tambah OD saya masukkan balik dalam asb (RM28,500×7%)dapat RM1995

    jadi total

    RM1995+518= RM2513 ini hanya duit profit RM30K bayangkan kalau ada cash RM100K ?????? betul tak cara saya

    tambahan duit OD tadi kalu nak guna untuk emegency pun boleh macam mana irwan explain …..

    harap boleh reply

    nonstopsolution@yahoo.com

  18. #25 by zul on November 30, 2009 - 5:27 pm

    teknik pengurusan kewangan ni nampak bagus, tp ok ke tak kalo kita folow step ni tapi tanpa melibatkan cc.

  19. #26 by azima on January 7, 2010 - 10:20 pm

    en.irwan…. i just apply od asb from cimb… sbb td g kat rhb bwk broshure cimb blr -1.65 so dia ckp lg better dr rhb… sy x paham sbb current blr 5.55p.a yg -1.65 nie ape pulak… tolong lah respond sblom sy sain Offer letter minggu depan

    • #27 by TPM on January 15, 2010 - 7:09 pm

      hi azima ….

      sekadar berkongsi ilmu yang ada setelah membaca bab OD ni nasihat saya amik je OD tu … BLR 5.55% -1.65% mean awak akan kena interest setahun 3.9% je setahun

      walaubagaimanapun BLR ni tak menentu maybe boleh naik base bank negara malaysia nye dicision let say dari 5.55% naik ke 6% jadi pengiraan cimb interest untuk awak buat OD is 6%-1.65%= 4.35% interest setahun..

      rate ni lg bagus dari loan kredit card yang average kasi 0.5% permonth yang menjadikanya 05% x12 bulan=6% setahun…

      lagi jimat kan… tapi pastikan rate BLR ni 5.55% awak alert selalu dari announce BNM tapi jarang BNM turun/naik sesuka hati….

      selamat ber OD….

  20. #28 by Irsyad on January 20, 2010 - 2:13 pm

    nak tanya,
    katakan ASB kita rm200,000. lepas tu buat OD minumum berapa?

    katakan rm50,000 je buat OD… balance RM145,000 tu camne..masih dalam bentuk sijil?

    bulan2 guna OD let say, 20,000.. so interest tu hanya dikenakan pada rm20,000 tu je kan?

    kalau kita apply OD, tapi tak usik pun duit OD tu, thats mean no interest la kan?

    harap, otai2 kat sini dapat explain skit.. berminat sgt ni…

  21. #29 by longterm on April 27, 2010 - 2:50 pm

    ermmm thanks pasal info nie….tp saya mmg tak paham ssgt pasal OD nie. sy ader la tanyer2 n ok la dah paham skit. tapi dari artikel tue (BM version) ader yg ayat tue kata (Set 7) masukkan duit income kedalam acc OD. pastu kuar balik 30% dr nett mnthly income dr OD tue n g bli ASB lagi. Ayat yg tak paham tue baper banyak duit income yg perlu dimasukkan ke OD? semua ke or ader percentage dia.

    Lagi 1 tak paham masa step 9 tue.
    -ASB Cert = RM 100 000
    -OD dari ASB Cert = RM95 000
    -Income RM 3000 masukkan semua skali ker dalam OD?????/
    -Pastu kuar 30% from RM 3000 = +- RM 900 n masukkan ke ASB
    -So masa biler lak yg kuarkan duit dr OD tuk bayar smua bill and bayar hutang pinjaman tuk wat 100k ASB Cert tue????

    *Soalan ni 100k sbb tuk pahamkan artikel jer, tak bermaksud tuk apply loan 100k

    • #30 by yanz on June 10, 2010 - 1:41 pm

      saya pon nk tau apa jawapan utk soalan nie.. plz

  22. #31 by azie on August 19, 2010 - 8:43 am

    I ada gak buat research tu, cuma i rasa tak ok coz bila guna od, ia akan melibatkan interest (riba), dah banyak sangat terlibat ngan riba’ ni, pinjaman kereta, pinjaman rumah, nak tambah lagi?

  23. #32 by nikhana on April 3, 2011 - 4:57 am

    adakah masih releven utk mengguna pakai kaedah od asb pada tahun 2011????

  24. #33 by Badd on July 11, 2011 - 9:10 am

    salam,
    nk tanya sy br plan nk apply loan asb rm25ribu selama 25 tahun sbb sy seorang yg sukar nk saving kalau bukan kerana paksa dan sy tak faham ler tentang OD mula2 sekali nk apply loan nk beli asb kena buat personal loan ke atau prosedur biasa asb loan yg bank offer tu? HARAP BANTU SAYA YG TGH PENING NI…

Comments are closed.